Diverse

Hvad er den ældste bar i Paris?

Lad os begynde med at vandre ned rue Engblåfugl fra Odéon firkantet. Bingo? Vi kommer næsten med det samme på Le Procope, hvor en mindeplade bekræfter det er “den ældste café i verden”.

Det åbnede i 1686, hovedsagelig at tilbyde kaffe. Denne drik mode havde indført for nylig fra Østrig – Wienerne fik deres koffein zonks fra tyrkerne under en pause i den osmanniske belejring af deres by ca. 1623.

Voltaire og… Gud

Café Kramet var en tidlig favorit Rendezvous af skuespillere fra Comédie Française – det nationale teatralske selskab, så ligger i nærheden- og senere, i den turbulente før-revolutionære midten af 18 tallet af Encylopaedists (såsom Diderot og D’Alembert) og andre ikke-konforme tænkere, der havde – dette var stadig under regeringstid af Louis XV-være forsigtige med hvad de sprøjtede i offentligheden.

Voltaire fortæller at en dag, han og et væld af ligesindede filosoffer ønskede at drøfte et meget ømtåleligt spørgsmål omkring en kop kaffe på Le Procope: eksisterer Gud? De kodede “Gud” i Monsieur Néant (“Mister intet”) og den tovtrækkeri gik i flere timer.

På en nærliggende bordet sad en herre, der haft tid til at læse sin avis flere gange. Derefter tålmodigheden, han stod op og kom over til filosoffer. “Undskyld mig, Messieurs, du har talt om Monsieur Néant. Kunne du venligst lindre min nysgerrighed og fortæl mig, hvem er han?” Ifølge Voltaire, svaret var skudt tilbage med nogen forsinkelse: “Ja, selvfølgelig! Han er en politi spy-gøre du kender ham?”

Der er et problem med Le Procope påstand, men. Ejeren, Mr. Procope, født i Palermo under navnet Procoppio dei Cotelli, allerede havde arbejdet som tjener på en anden parisisk café før lancere sit eget! Den “første i verden”? Beklager… Medmindre vi taler om den tidligste stadig bevarede.

Men så er der andre kandidater.

Skatte af Paris øer

Et andet sted at besøge, er Ile St-Louis, en ø på floden Seine, som blev bygget dybest set mellem 1613 og 1700.

Vores første finde er Les Anysetiers du Roy (The Kings anis likør beslutningstagere), en restaurant beliggende på No. 61 rue St-Louis-en-l’Isle. Vores anden finde er Le Franc-Pinot, en kendt jazz club beliggende på No. 1 Quai de Bourbon.

Begge er faktisk Kramet samtidige, og har afsonet spiser og drikkevarer, da de blev grundlagt i 1600-tallet.

En tanke nags tavern forsker, men: ingen før 1600-tallet??? Umuligt!

Femtende århundrede digter François Villon faktisk dedikere “tout aux tavernes et aux filles” (“alt til taverner og piger.”). Og en liste over taverners dating fra 1457 A.D. tæller nogle 200 fuldtids fagfolk og en anden hundrede occasionals.

En berømt tavern af tiden var Pomme de Pin (Pinecone), på Ile de la Cité (den næststørste ø i centrum af Paris). Det overlevede indtil midten af 1800-tallet, da Paris præfekten Haussmann jævnet at gøre mere plads til Hôtel Dieu-hospitalet støder op til Notre Dame Cathedral (Se:).

Resterne af 1800-tallet

Hmm… Gamle Ile de la Cité ser et godt sted for flere feltarbejde.

Systematisk forskning afslører, at dagens taverner omkring Notre Dame alle stammer fra perioden 1800-tallet af Haussmann’s urban oprydning.

Ah, men vent. Lad os tage et kig ned en autentisk maleriske sidegade på Ile de la Cité, rue de la Colombe (The Dove gaden).

Vi kommer på nr. 4 ved Réserve de Quasimodo, en wineshop-cum-spisested beliggende i den gamle bygning allerede beskrevet i mit stykke med titlen hvad og hvor er det ældste hus i Paris? (Se:)

Réserve de Quasimodo ignorerer stort set (selvom ikke foragte) turist horder omkring nærliggende Notre Dame katedralen. Middag og aften serverer lækre og billige traditionelle franske billetpriser, ledsaget af vintner-leveret vine. Og tilbyder regelmæssige aften aftensmad viser oplivet af mundtlige kultur (“Gamle Paris Stories”, “Fortællinger fra Bretagne”), tryllekunstnere, “pocket Teatergruppen”, osv.

Forud for, at i 1950, blev det købt af østrigsk-amerikanske illustrator Ludwig Bemelmens, bedst kendt for sin tegnefilm i The New Yorker og hans Madeline børn album serien.

Et fotografi fra 1869 viser stedet var derefter en vinbar og wineshop.

En afværget selvmord

Springe tilbage et århundrede-og-en-halv fra derefter, lige omkring 1719, kommer vi til en legende om Kartouche, hvis tilholdssted her var St Nicolas Tavern, en forgænger til dagens Réserve de Quasimodo. Kartouche var ring-leder af en lommetyv bande – der er dokumenteret, da han blev henrettet i 1721.

Legenden: Kartouche og bande “arbejdede” populære og overfyldte Pont-Neuf broen en dag i 1719, når pludselig en velklædt Herre sprang op på broens brystværnet.

“Hæng på, der, Sir,” Kartouche siges at have råbt, trækker fyr ned fra et klart selvmordsforsøg. “Hvad handler det om?” Gentleman’s svar: “Jeg er en ærlig mand, faktisk en hæderlig mand, og /sniff/ jeg skylder flere mennesker mange penge, at jeg vil aldrig være i stand til at tilbagebetale… Kun ærefuld vej ud er at springe i Seinen.” Kartouche: “nu, nu du lige give mig en liste over dine kreditorer, og skyldige.”

“gentleman bandit” inviteret sagde kreditorer til St Nicholas værtshus på No. 4 rue de la Colombe, wined og spiste dem rigeligt, betalt selvmord kandidat gæld (at opnå indtægter, selvfølgelig) og bestilt mere og mere vin. Så han trak sit lommeur, sagde “Beklager, kolleger, jeg har fået en aftale”, og forsvandt.

Flere librationer fulgte blandt kreditorerne, kun alt for glade for at fejre deres uventet stormfald. Når de vaklede ud på rue de la Colombe, tror der ventede dem. Ja, faktisk: Kartouches bande, der hurtigt udskilte dem af gældsindfrielse.

Og vinderen er…

St. Nicholas værtshuset, sig går forud for Le Procope med en bred margin.

Værtshuset fik sit navn fra skytshelgen for hvem lokale præster havde rejst en statue i udskiftning af en tidligere hedensk statue med tilnavnet “The mand med duer”.

Statuen af St. Nicholas blev revet i 1792 under den franske revolution. Det plejede at være anbragt over døren af No. 4 rue de la Colombe.

Værtshuset, selv er attesteret her i… 1240.

Vi fik vores vinder

About Salvador Henderson

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.